Vládna štvorka prišla na rokovanie k prezidentovi dohodnutá

20.10.2011 Celý región

SNS avizovala, že sa na rokovaniach nezúčastní

Predseda SNS Ján Slota avizoval, že sa nezúčastní rokovaní predsedov parlamentných politických strán s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom. SNS týmto spôsobom protestuje proti konaniu prezidenta, lebo nerešpektuje Ústavu SR, ktorá mu v článku 115 ukladá vládu po vyslovení nedôvery v Národnej rade SR odvolať.

\"Vzhľadom na posun udalostí, zmenu postojov zainteresovaných i vzhľadom na cirkus okolo rokovaní predsedov parlamentných strán s prezidentom SR a predlžovanie agónie v situácii, ktorú mal prezident už dávno vyriešiť, sa SNS rozhodla nezúčastniť sa na tejto komédii a politických hrách Smeru a koaličných strán,\" uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa SNS Jana Benková.ODPORÚČAME:

Smer podporí novelu ústavy a umožní vláde dovládnuť

Prezident si trúfa ísť na summit do Bruselu

Sulíkovci nepodporia žiadnu novú vládu

Premiérka by mala ísť do Bruselu, zhodla sa pravica

Robert Fico v týchto dňoch prekvapuje Mikuláša Dzurindu

KDH nevie o tom, že by prezident v piatok odvolal vládu

Máme dosť odborníkov do úradníckej vlády, tvrdí prezident BRATISLAVA 20. októbra (WEBNOVINY) - Lídri SDKÚ-DS, SaS, KDH a Mostu-Híd prišli na dnešné rokovanie s prezidentom Ivanom Gašparovičom s dohodou, ktorá by mala umožniť dovládnuť kabinetu Ivety Radičovej.

Ako povedal pred stretnutím predseda kresťanských demokratov Ján Figeľ, ak by bolo nutné vyslovovať opätovne dôveru Radičovej vláde, mala by hlasovať aj strana Richarda Sulíka.

KDH je tiež pripravené podporiť zmenu ústavy tak, aby aj v prípade vyslovenia nedôvery vláde mohol prezident poveriť kabinet vykonávaním funkcie ako v prípade demisie.

\"Považujem návrat SaS k podpore súčasnej vlády za dôležitý krok k stabilite na Slovensku,\" dodal Figeľ s tým, že je to už vidieť i na práci parlamentu.

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár potvrdil, že dohodu našli bez toho, aby potrebovali Smer-SD. Iný spôsob hľadali preto, že ešte v stredu šéf Smeru-SD odmietal novelizovať ústavu.

Sulík dodal, že Fico by si mal viac premyslieť, \"čo vlastne chce a menej tu šaškovať. My novelu ústavy podporíme.\"

Dohoda s liberálmi by mala súvisieť aj s deklarovanou podporou zákonov, ktoré SaS do parlamentu predložila a na ktorých jej záleží. Svoj pôvodne odmietavý postoj zmenili, lebo si nechceli pripustiť vznik ústavnej krízy.

OBRAZOM: Prvé stretnutie lídrov po páde vlády


Z prvej pondelkovej schôdzky, ktorá trvala asi hodinu a pol, ústavnoprávne riešenie nevzišlo. Prezidentovi z ústavy vyplýva povinnosť, aby potom, ako parlament nevysloví dôveru vláde, túto vládu odvolal. \"Keďže mi ústava termín nedáva, nemusím vládu odvolať v nejakej lehote, ktorú si niekto určí - je to na mne,\" upozornil Gašparovič. Zároveň však nepreferuje, aby takýto stav panoval až do marcových predčasných volieb.
 

Vyberte región

mark